Duyuru

Vhd Resizer Tool

Vhd Düzenleme Aracı

Merhaba bir önce ki makalemizde sizlere Hyper-V Edit Disk işlemini anlatmıştım. Neydi bir hatırlayalım. Hyper-V üzerinde disklerimizi genişletmek, daraltmak, ve dönüştürme gibi kavramlardan bahsetmiştim. Bu makalemde ise  Vhd Resizer  tool sayesinde bu kadar  teferruata gerek kalmadan tek bir ara yüz üzerinden bu işlemleri rahatlıkla gerçekleştirebileceğiz.  Resizer kelime anlamı düzenleyici yani bu toolun Türkçe anlamı vhd düzenleyici diyebiliriz. İlk önce aşağıda vermiş olduğum, linkten programı indirelim. http://vmtoolkit.com/files/folders/converters/entry87.aspx Kurulumu gayet anlaşılır ve basit bizleri zorlamayacaktır.

clip_image001

Vhd Resizer Tool-01

Şekil-1 de indirdiğimiz Vhd Resizer  toolu çalıştıralım. Gerekli açıklamaları okuyarak next diyelim.

 

clip_image002

Vhd Resizer Tool-02

Şekil-2 de ise ufak bir ayar yapabilirsiniz Everyone (herkez) ya da Just me (sadece ben) iki seçenek görünmekte local computer üzerinde login olan herkez bu işlemi yapsın mı yoksa sadece ben mi yapayım. Bu tamamıyla sizlere kalmış bir seçenek aslında güvenlik açısından yetkisi olmayan hiçbir kullanıcının bu tool u çalıştırmaması gerekir ben Just me seçeneğini seçerek next diyorum.

clip_image003

Vhd Resizer Tool-03

Kurulum adımlarım devam ediyor Next diyelim.

clip_image004

Vhd Resizer Tool-04

Şekil-4 artık Vhd Resizer  tool yükledik. Close diyerek kapatalım.

clip_image006

Vhd Resizer Tool-05

Şekil-5 muhtemelen programın kısa yolu masaüstüne gelmiştir . Çift tıklayarak Vhd Resizer  toolumuzu çalıştıralım. Yukarıda ki ekranda gördüğünüz gibi değişiklik yapacağımız Sanal diskimizin yolunu soruyor mevcut sanal diskimizin bulunduğu lokasyonu gösterelim. Open diyelim.

clip_image007

Vhd Resizer Tool-06

Şekil-6 Vhd Resizer  toolumuzun arayüzü yukarıda ki şekilden ibarettir herşey elinizin altında yolunu gösterdiğimiz diskin hemen altında sanal diskimize ait açıklamalar mevcut tipi ve boyutu hemen ardından destination Vhd bölümüne yeni düzenleme yapacağımız sanal diskimizi nereye konumlandıracağımızı save as butonuna tıklayarak belirleyelim. Son olarak kaydedeceğimiz sanal diskimizin Dynamic veya fixed olarak mı kaydedeceğimizi ve New Size değerini belirliyoruz. Benim üzerinde oynama yapacağım sanal diskim 130048 MB yani 130 GB  ben bu diskimi Dynamic olarak belirledim ve size 10 GB lık bir değer atadık.Bura da yaptığımız işlem Hyper-V üzerinde compact işlemi Hyper- V üzerinde daraltma işlemi yaparken boyut belirtemiyorduk. Compact işlemi diskin kapasitesine göre sanal diskimizi daraltıyordu.  İşlemimizi tamamlamak için resize diyerek devam edelim.

clip_image008

Vhd Resizer Tool-07

Şekil-7 Vhd Resizer  düzenleme işleminin hangi aşamada olduğunu bizlere gösteriyor.

clip_image009

Vhd Resizer Tool-08

Şekil-8 İşlemimiz sonlandı bize işlemin  olumlu bir şekilde sonuçlandırıldığı hakkında kısa bir bilgi geliyor.

 

clip_image010

Vhd Resizer Tool-09

Şekil-9 önceki değişiklik yaptığım DISK.vhd adında ki sanal diskimi tekrar seçiyorum. Farklı kaydedeceğim. Lokasyonu ve ismi belirledikten sonra Dynamic sanal diskimi 1 GB Fixed disk olarak yeniden oluşturuyorum. Resize diyerek düzenleme  işlemini başlatıyoruz. 

clip_image011

Vhd Resizer Tool-10

Şekil-10 ArtıkDynamic yapıda olan  10 GB lık eski sanal diskim 1 GB Fixed olarak yapılandırıldı. Görüldüğü gibi Vhd Resizer  tool ile vhd disklerin yapıları ve boyutlarında değişiklik yapmak gayet basit umarım sizler için faydalı olmuştur. Başka bir makalede görüşmek ümidiyle.

Kaynak : Mehmet PARLAKYİĞİT

Mehmet PARLAKYİĞİT

Office Apps & Services MVP | Arena Bilgisayar A.Ş'de Microsoft Satış Mühendisi olarak çalışmakta.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.