Duyuru

Hyper -V2 ve -V3 Dynamic Memory Karşılaştırması

Merhaba arkadaşlar bu makalemde sizlere Hyper-V2 ve -V3 Dynamic Memory Karşılaştırmasını anlatacağım. İlk önce Dynamic Memory nedir ? bunu bir hatırlayalım. Dynamic Memory özelliği Windows Server 2008 R2 SP1 güncellemesi ile geldi. Sanal makinelere tahsis ettiğimiz ram miktarının ihtiyaç duyulduğunda diğer kullanılmayan ve bir havuzda toplanan ram otomatik olarak ihtiyaç duyulduğunda  diğer sanal makinelere çekilmesine Dynamic memory denilmektedir.  Örneğin benim 2 adet sunucum var. A sanal makinem başlangıç değer 512 MB maxsimum ram miktarı 2048 MB lık ram ile çalışmaktadır. B makinem ise dağa düşük miktarda ram ihtiyaç duymaktadır. Başlangıç değeri 512 maxsimum değeri 1024 MB ram ile çalışmaktadır. Genel olarak B sanal makinem 512 MB ve 816 MB arasında çalışmakta bu sebepten ötürü yaklaşık 200 MB civarında bir RAM boşta beklemektedir. İşte bu boşta bekleyen RAM bir havuz içerisinde toplanacak ve A sanal makinem daha fazla ram ihtiyacında havuzdan bu ram kendi üzerine çekerek kullanacaktır. Bu sayede fazla ram miktarına ihtiyaç duyan sanal makinelerim zorlanmadan çalışmaya devam edeceklerdir. Dynamic Memory hakkında bu kısa bilgileri verdikten sonra Hyper-V2 ve -V3 Dynamic Memory Karşılaştırması yapabiliriz.

Hyper -V2 ve -V3 Dynamic Memory Karşılaştırması

Hyper-V2 ve -V3 Dynamic Memory Karşılaştırması-1

Yukarıda ki şekli inceleyecek olursak yeni bir sanal makine oluştururken memory değerini belirliyoruz. Ben 512 MB lık bir değer atadım. Bu makineyi start ettiğimde 512 MB lık bir ram miktarını direk bloklayacak bu demek oluyor ki mevcut RAM miktarımdan 512 MB eksilecek bunu engelleyebilmem için oluşturduğum sanal makineyi start etmeden sanal makinemin ayarlarına giderek Dynamic memory değerlerini doğru bir şekilde atamam gerekecek.

Hyper -V2 ve -V3 Dynamic Memory Karşılaştırması

Hyper-V2 ve -V3 Dynamic Memory Karşılaştırması-2

Şekil-2 yi inceleyecek olursak Windows Server 8 le birlikte gelen Hyper-V3 ile yeni oluşturacağımız sanal makinenin makineyi oluştururken Dynamic memory özelliğini aktif etme şansım bulunmakta oysa ki Hyper-V2 de böyle bir şansım yok sanal makineyi oluşturduktan sonra Dynamic Memory enable edebilirim.

Hyper -V2 ve -V3 Dynamic Memory Karşılaştırması

Hyper-V2 ve -V3 Dynamic Memory Karşılaştırması-3

Şekil-3 e bakacak olursak Hyper-V2 sanal makinem kapalı durumda sanal makinemin RAM miktarını ya static ya da dynamic olarak belirleyebilirim. İkisinide seçme şansım yok onun için Startup yani başlangış değerini 512 MB maximum değerini ise 1024 veriyorum. Aşağıda ki şekilde de Hyper-V3 için bunu inceleyelim.

Hyper -V2 ve -V3 Dynamic Memory Karşılaştırması

Hyper-V2 ve -V3 Dynamic Memory Karşılaştırması-4

Yukarıda ki şekli inceleyelim. Ne gibi bir farklılık var bakalım. -1 işlemde 2048 MB ram değeri atamışdurumdayım. Eğer Hyper-V2 de böyle bir şey yapmış olsaydım. 2048 MB ramim bloklanmış olacaktı. Oysaki Hyper-V3 de böyle değil sanal makinem start edildiğinde 2048 MB ram ile start edilecek üzerinde ki servisler çalıştığında sanal makinemin Dynamic memory özelliğide aktif olduğu için (512 ve 2048 MB Dynamic memory değeri belirlenmiştir. ) oysa ki sanal makinem düzgün bir şekilde çalışmaya başladığında ihtiyaç duyduğu ram miktarı neyse örneğin 756 MB olabilir. 756 MB ram kullanacak ve 1292 MB lık Ran ortak bir havuza aktarılacak diğer sanal makinelerim daha fazla ram ihtiyaç duyduğunda bu havuzdan ram çekeceklerdir. Startup değer 2048 MB olan sanal makinem daha hızlı bir şekilde açılacak üzerinde ki servisler daha hızlı aktif olacaklardır. İhtiyaç duyduğu RAM miktarına dönerek RAM tasarrufu yapacaktır. Hepimiz şunu iyi biliyoruz ki bir sunucuda fiziksel ve ya sanal olsun en önemli etkenlerden biriside RAM dir. Cepte ki paraya benzer ne kadar çok tasarruf edersek paraya ihtiyaç duyduğumuzda sıkıntı çekmeden işlerimizi halledebiliriz. Ayrıca hatırlarsanız Hyper-V2 de sanal makinemiz çalışırken belirlediğimiz RAM miktarını değiştirmek gibi bir şansımız yoktu. Bunu yapabilmek için sanal makinemizi kapatıp ram miktarını belirledikten sonra sanal makinemizi tekrar çalıştırmamız gerekmekteydi bu da bizim için hem zaman kaybı hemde aktif bir şekilde çalışan sunucunun durması bu sunucuya bağlı tüm işlerin durması demekti. Oysa ki  Hyper-V3 de tam tersine sanal makinemiz çalışırken Dynamic Ram miktarını yükseltme ve düşürme gibi aksiyonları gerçekleştirebiliyoruz. Bu demek oluyor ki zaman dan ve iş sürekliliği kazanıyoruz. Bu makalemde sizlere  Hyper -V2 ve -V3 Dynamic Memory Karşılaştırmasını anlatmaya çalıştım. Umarım sizler için faydalı olmuştur. Başka bir makalede tekrar görüşmek ümidiyle hoşçakalın.

Mehmet PARLAKYİĞİT

Office Apps & Services MVP | Arena Bilgisayar A.Ş'de Microsoft Satış Mühendisi olarak çalışmakta.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.