Duyuru

Hyper-V Nedir ?

Merhaba arkadaşlar bu makalemde sizlere Hyper-V den bahsetmek istiyorum. Bu makalemizde Hyper-V nedir ? sorusuna cevap arayacağız. Hyper-V Microsoft tarafında sunucu sanallaştırma rollerinden birisidir. Hyper-V ilk olarak server 2008 üzerinde Hyper-V1 olarak geldi. Şuan ise Server 2008 R2 Sp1 ile birlikte Hyper-V 2 kullanmaktayız. Veriyon 2 iki ile birlikte çok güzel özellikler katıldı. Hepimiz bugünlerde sanallaştırma adını çok duyar olduk peki sanallaştırmanın yaygınlaşması niçin bu kadar hızlı ve çabuk oldu. Düşünün bir lokasyon içerisinde beş adet fiziksel sunucunuz var. Bu beş adet sunucu farklı farklı roller üstlenmiş durumda örneğin firewall, DC,Application server, Wsus, file server vs. Bu beş makine ayrı ayrı maliyet demek bu maliyetler bakımı, onarımı, iklimlendirme, elektrik gibi bir çok maliyet oysaki benim bir adet fiziksel sunucum donanımsal olarak güçlü bir makine olmuş olsam bu beş farklı rolü tek bir fiziksel sunucu içerisinde barındırabileceğim. Tüm maliyetlerimi azaltmış olacağım. Aklınıza şöyle bir soru gelmiş olabilir. Beş fiziksel sunucudan biri çökse diğer sunucularım hala çalışıyor. Ama işin içine sanallaştırma gelince fiziksel sunucum arızalansa yansa benim beş sunucumda aynı anda zarar görecek unutmayalım ki iyi bir IT uzmanı her zaman yedeklerini düzenli bir şekilde almalıdır. Beş değil bin sunucu olsa yedek alınmayan bir ortam her zaman zarara uğrayacaktır. Her zaman data kaybetmeye mahkumdur. Oysa ki ben gidip bir adet Windows Server 2008 R2 Enterprise almış olsam benim bu versiyon içerisinde dört adet sunucu daha oluşturma hakkım var. Bir adette fiziksel sunucum toplam beş adet sunucum olmuş olacak ayrıca beş adet fiziksel sunucum çalışırken kaynaklarının çoğu boşa bekleyecek örneğim bir fiziksel sunucum içerisinde 2 GB RAM varsa bu sunucum 1 GB RAM kullanıyor ise 1 GB RAM boşa çıkmış olacak buda elimde olan kaynaklarımı kullanmıyorum, ben beş adet sunucuya boş boşuna para verdim demek oluyor. Hepimiz şunu çok iyi biliyoruz ki işverenler olsun tüm çalışanlar paralarını boş boşuna yatırmak istemeyecektir. Yukarıda belirttiğim gibi Bir adet Windows Server 2008 R2 Enterprise sürümü alırsam bu makine içerisinde beş adet sunucu çalıştırmış olacağım. Üstelik Hyper-V tamamıyla ücretsiz sadece Windows Server 2008 R2 ya ücret ödeyeceğiz. Tabii burada sadece enterprise sürümünden bahsetmek yanlış olur. Datacenter versiyonu ise işlemci başına lisanslandığında Fiziksel sunucumuzun kaynaları ne kadar yüksekse sanal sunucularımızın sayısı da o kadar yüksek olacaktır. Burada anlatmak istediğim oluşturulacak sanal makinaların sayısı tamamıyla fiziksel sunucunuzun kapasitesine göre belirlenecektir. Böyle bir olanak varken neden fiziksel sunucularla uğraşalım ki hani bir laf vardır ya bir dostum olsun adam gibi olsun buda ona benziyor bir sunucum olsun en iyisi olsun. J Bu kısa açıklamadan sonra isterseniz Hyper-V yi incelemeye başlayalım.

clip_image002

Hyper-V Nedir ? -1

Şekil- 1 e bakacak olursak Hyper-V Manager’ın yönetim konsolunu görebiliriz. Bu konsol içerisinde sanal makinalarımızı standart bir şekilde yönete bilmemiz için tüm özellikler elimizin altında, ben Hyper-V manageri daha iyi anlayabilmemiz için bölüm bölüm ayırdım.

clip_image004

Hyper-V Nedir ? -2

Hyper- V Manager (Bölüm-1) : Bir önceki resmimizde Hyper-V Managerin genel arayüzünü görmüştük. Şekil-2 de ise genel görünümde olan 1 numaralı bölümü görebiliriz. Fiziksel sunucumuz içerisinde tutulan mevcut hostlarımızı görebiliriz.

clip_image006

Hyper-V Nedir ? -3

Virtual Machines (Bölüm -2) : Virtual machines bölümünde fiziksel sunucumuz içerisinde oluşturduğumuz sanal makinelerimizi görebiliriz. Virtual Machines bölümünde sanal makinelerimizin state (durum) değerini CPU Usage (kullanılan işlemci oranı), Memory (atanan Fiziksel RAM miktarı), Uptime (sanal makinamızın ne kadar süredir çalıştığı) gibi değerleri genel olarak görebiliriz.

clip_image007

Hyper-V Nedir ? -4

Actions : (Bölüm-3) Bu alanda ise New Yeni sanal makinalar, VHD formatında diskler oluşturabiliriz. Import Virtual Machine ( dışa sanal makinaları aktarmak), Hyper-V Settings ( Hyper-V hostumuzun diğer ayarları), Virtual Network Manager ( yeni external, internal, private interfaceler oluşturmamıza olanak sağlar.) Not : Virtual Network Manager başlı başına bir makale konusudur. İlerleyen makalelerimizde bu konuya ayrıntılı bir şekilde değineceğiz.

clip_image008

Hyper-V Nedir ? -5

Virtual Machine Settings (Sanal Makine Ayarları) : Bu alanda ise sanal makinemize ait tüm ayarlamaları yapacağımız kısımdır. Bu bölümde sanal makinamızı açıp kapatabilir. Tıpkı fiziksel makine gibi rest atabilir ve Snapshot gibi actionları gerçekleştirebiliriz. Server 8 ismi kafanızı karıştırmasın bu isim sanal sunucuma verdiğim isimdir.

clip_image010

Hyper-V Nedir ? -6

Snapshots (anlık ekran görüntüsü ) : Bu bölümde ise sanal makinemize ait Snapshots ları görebiliriz. SnapShot kavramı incelenmesi gereken bir konudur. Bundan dolayı ilerleyen makalelerimizde ayrıntılı olarak anlatacağız.

clip_image012

Hyper-V Nedir ? -7

Şekil-7 ye bakacak olursak sizlerin de tahmin ettiği gibi sanal makinemize ait o anki ekran görüntüsü, atanan RAM miktarı gibi değerleri görebilirsiniz.Bu makalem de sizlere dilimin döndüğü kadar Microsoft sunucu sanallaştırma rollerinden olan Hyper-V yi anlatmaya çalıştım. Umarım sizler için faydalı olmuştur. Tekrar başka bir makalede görüşmek ümidiyle hoşçakalın.

Mehmet PARLAKYİĞİT

Kaynak : BT Gönüllüleri

Mehmet PARLAKYİĞİT

Office Apps & Services MVP | Arena Bilgisayar A.Ş'de Microsoft Satış Mühendisi olarak çalışmakta.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.