Duyuru

Pfsense Update

Merhaba arkadaşlar bu makalemizde Pfsense update konusunu işleyeceğiz. Eğer daha önceden yapınız içerisine Pfsense nin önceki sürümlerini kurduysanız ve son sürüme geçmek gibi bir düşünceniz varsa bunu direk pfsense dashboard üzerinden gerçekleştirebilirsiniz. Benim senaryomda Pfsense 2.0 RELEASE (i386) yani bir önceki sürümü olan 32 bit lik sürümünü Pfsense 2.0.1 RELEASE (i386) sürümüne yükselteceğiz. Bundan önce muhakkak Pfsense yi backup lamanızı öneririm. Güncelleme sonrasında yaşanacak her hangi bir sıkıntıdan dolayı pfsense makinenizin çökmesi ihtimalini göz önünde bulundurmamız gerekmekte aksi taktirde yaşanacak bir sıkıntıda pfsense makinemizi tekrar konfigure etmemiz gerekebilir. Buda bizim için zaman kaybı olarak artı bir iş yükü çıkaracak ve yapımız içerisinde olan tüm clientlerimiz bu zaman zarfında internete çıkamayacaklar bu da tüm işlerin aksamasına neden olacaktır. İsterseniz Pfsense Update işlemine geçebiliriz.

Pfsense Update

Pfsense Update-01

Pfsense arayüzüne baktığımızda version bilgisisi olarak 2.0- Release (i386) versiyonunu kullandığımızı görebilirsiniz. Update işlemini başlatabilmek için Update available. Click here tıklamamız gerekmekte Update available bize yeni bir güncellemenin mevcut olduğunu belirtiyor. Click Here tıklayalım.

Pfsense Update

Pfsense Update-02

Yukarıda ki ekranı inceleyecek olursak -1 adımda Auto Update tabında bulunan Invoke Auto Upgrade yeni güncelleştirmeleri çağırıyoruz.

Pfsense Update

Pfsense Update-03

Altı kırmızı ile çizili olan Update cannot continue. You can disable this check on the updater settings tab. Yani güncellemelere devam edemediğini ve Updater settings tabına geçmemizi ve gerekli izinlerin verilmesini belirtmekte.

Pfsense Update

Pfsense Update-04

Yukarıda ki ekranda Updater Settings tabına geldik. Görüldüğü gibi her hangi bir yapılandırma mevcut değil. İsterseniz bir sonra ki şekle geçerek gerekli yapılandırmaları yapmaya başlayabiliriz.

Pfsense Update

Pfsense Update-05

Yukarıda ki şekle bakacak olursak -1 adımda Default Autı Update URLs bölümünde yükseltmek istediğimiz. Sürümü 64 bit mi yoksa 32 bit olarak mı yükselteceğimizi sormakta makalemizin başında belirttiğim gibi 32 bit bir pfsense kullandığım için yine Pfsense 32 bit yani pfsense i386 stable updates (kararlı güncelleme) seçiyorum. -2 adımda Firmware Auto Update URL (Firmware otomatik güncelleme) otomatik olarak seçilmekte -3 adıma bakacak olursak Unsigned images (imzasız imaj) eğer indirdiğimiz sürüm pfsense tarafından imzalı değilse yine de indirebileceğini belirtiyoruz. Son adımda ise Save diyerek yaptığımız yapılandırmayı kaydediyoruz.

Pfsense Update

Pfsense Update-06

Tekrar AutoUpdate tabına gelerek Invoke Auto Upgrade tıklıyoruz. Otomatik güncellemeleri çağırıyoruz. Yukarıda ki ekranda görüldüğü gibi update image sini indirmeye başlıyoruz. İndireceğimiz ve daha önceki versiyon bilgilerini de yine yukarıda ki ekranda görmemiz gerekmekte.

Pfsense Update

Pfsense Update-07

Artık yeni updates (güncellemeleri) indirmeye başladık. Yukarıda ki ekranda indirdiğimiz update paketinin boyutlarını görebiliriz.

Pfsense Update

Pfsense Update-08

Pfsense makineme tekrar dönüyorum. Görüldüğü gibi pfsense makinem benim yaptığım aksiyonlardan etkileniyor ve yaptığı işlemler hakkında ekranda bilgiler vermeye başlıyor. Upgrade işlemi bittikten sonra makinemizi yeniden başlatıyor. Bu işlemler pfsense tarafından otomatik olarak gerçekleşmekte.

Pfsense Update

Pfsense Update-09

Yukarıda ki ekranda The firewall will reboot once the operetion is completed. Upgrade işlemi gerçekleştikten sonra pfsense makinemizin yeniden başlayacağını belirtiyor. 

Pfsense Update

Pfsense Update-10

Pfsense upgrade dosyalarını indirerek dosyaları çıkarttığını görebiliriz.

Pfsense Update

Pfsense Update-11

Görüldüğü gibi artık pfsense makinemizi Pfsense 2.0 RELEASE (i386) yani bir önceki sürümü olan 32 bit lik sürümünü Pfsense 2.0.1 RELEASE (i386) sürümüne yükseltik. Pfsense makinemiz artık başladı.

Pfsense Update

Pfsense Update-12

Pfsense dashboard (pfsense panele) döndüğümüzde artık pfsense versiyonumuzun 2.0.1-RELEASE (i386) sürümüne yükselttiğimizi görebiliriz.  Bu da güncellemelerimizi başarılı bir şekilde tamamladığımızı göstermekte. Bu makalemde sizlere Pfsense Update işleminin ne kadar kolay olduğunu göstermeye çalıştım. Umarım sizler için faydalı olmuştur. Başka makalelerde tekrar görüşmek ümidiyle..

Mehmet PARLAKYİĞİT

Office Apps & Services MVP | Arena Bilgisayar A.Ş'de Microsoft Satış Mühendisi olarak çalışmakta.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.