Windows Server

Domain Ortamında Yazıcı Paylaşımı

      Yazıcı paylaşımı hepimizin sıklıkla karşılaştığı bir durumdur. İş yerleri yüksek maliyetlerden kaçınmak adına örneğin 10 kullanıcıya tek bir yazıcı atayabilir ve 10 kullanıcı tek bir yazıcı kullanmak zorunda kalabilirler. En azından ben böyle durumlarla karşılaştığım çok olmuştur. J  Bizim uygulamamız bir WORKGROUP ortamı değil bir domain ortamının olduğu bir yapı söz konusudur. Şimdi yapıdan biraz bahsetmek gerekirse Windows Server 2008 R2 üzerinde yüklü bir domain controler makinemiz mevcut ve toplamda 50 adet client bilgisayar bulunmaktadır. Biz burada 2 clinet bilgisayar arasında paylaşım yapacağız. Yazıcının USB bir bağlantı ile bağlandığı bilgisayar üzerinde Windows 7 Pro bulunmakta ve yine domain üyesi olan Windows 8.1 Pro yüklü her hangi bir yazıcının bağlı olmadığı bir bilgisayarımız mevcut Her 2 bilgisayarımızda domain üyesidir. İsterseniz şimdi paylaşım yapacağımız Windows 7 Pro yüklü bilgisayarımıza geçelim. < ?xml:namespace prefix = “o” />

clip_image001      Uyarı : Eğer Domain ortamında yazıcı paylaşacaksanız ve ortamda bulunan clientler üzerinde yetki kısıtlaması mevcut ise yönetici hesabı ile yazıcı paylaştırmanız gerekmektedir.

clip_image001      Uyarı : işlem yapacağım client bilgisayar üzerinde ilgili kullanıcı local bilgisayar üzerinde administrator olarak tanımlı olduğu için hiç bir yetki kısıtlamasına takılmayacaktır

clip_image001      Uyarı : İşlem yapılacak tüm bilgisayarların domain üyesi olması gerekmektedir.

clip_image002

Domain Ortamında Yazıcı Paylaşımı-01

Şuan bulunduğum bilgisayar Windows 7 Pro ve Yazıcının kurulu olduğu bilgisayardır. Uygulamamıza geçebiliriz. Başlat çubuğuna açalım ve Aygıt ve Yazıcıları tıklayalım.

clip_image003

Domain Ortamında Yazıcı Paylaşımı-02

Karşımızda aygıt ve yazıcılar ekranı çıkacaktır. Bu ekranda paylaşmak istediğimiz yazıcı üzerinde sağ tıklayarak Yazıcı özellikleri seçelim.

clip_image004

Domain Ortamında Yazıcı Paylaşımı-03

Açılan Yazıcı özellikleri ekranında paylaşım sekmesine geçelim ve Bu yazıcıyı paylaştır işaretleyelim. Eğer paylaşım adını değiştirmek isterseniz; Paylaşım adı karşısında bulunan adı yapınıza uygun bir şekilde değiştirebilirsiniz.

clip_image005

Domain Ortamında Yazıcı Paylaşımı-04

Paylaşım sekmesinde işimiz bittikten sonra Güvenlik sekmesine geçelim. Hemen ardından kırmızı ok ile gösterilen ekle butonuna tıklamamız gerekmeketedir. (Yazıcı paylaşacağımız kullanıcıyı ekleyeceğiz.)

clip_image006

Domain Ortamında Yazıcı Paylaşımı-05

Ekle butonuna bastıktan sonra karşımıza Kullanıcılar,Bilgisayarlar, Hizmet Hesapları veya Gruplar penceresi açılacaktır. Hemen altında bulunan Seçilecek nesne adlarını girin bölümüne domaine kayıtlı bir kullanıcı eklememiz gerekecektir. Bu bölümde ilgili kullanıcının adını yazdıktan sonra Adları Denetle’yi tıklayalım ve ilgili kullanıcının isminin doğru bir şekilde gelmesini sağlayalım.  Kullanıcı hesabı geldikten sonra tamam tıklayalım.

clip_image007

Domain Ortamında Yazıcı Paylaşımı-06

Kullanıcıyı ekledikten sonra Grup yada kullanıcı adları bölümünde görünecektir. İlgili kullanıcı üzerine gelelim ve hemen altında bulunan ilgili kullanıcı için izinler altında bulunan ilgili izinleri verelim İzin Ver altında kırmızı oklarla gösterilen bölümleri işaretleyelim.  Bu işlemlerden sonra Uygula butonuna basarak bu client bilgisayar üzerinde işlemlerimizi bitirelim.

clip_image009

Domain Ortamında Yazıcı Paylaşımı-07

Şimdi ise ağda bulunan ve paylaşılan yazıcıyı ekleyeceğimiz client bilgisayar üzerine geçelim. Bu bilgisayarımızda Windows 8.1 Pro yüklü bir bilgisayardır. Şimdi sırasıyla Denetim Masasına ve Aygıt ve Yazıcılar tıklayalım.

clip_image011

Domain Ortamında Yazıcı Paylaşımı-08

Açılan pencereden Yazıcı ekle butonuna tıklayalım.

clip_image013

Domain Ortamında Yazıcı Paylaşımı-09

Yazıcı Ekle butonuna bastıktan sonra Yazıcı Ekle ekranı açılacaktır. Açılan pencerede yazıcı Seç bölümünde daha önceden ağ üzerinde paylaşılan yazıcılar görüntünenecektir. Bizin paylaştığımız yazıcının görünmediğin var sayarak İstediğim yazıcı listelenmiyor tıklayalım ve yazıcının manuel olarak ekleyelim.

clip_image015

Domain Ortamında Yazıcı Paylaşımı-10

İstediğim yazıcı listelenmiyor tıkladıkdıktan sonra karşımıza yukarıda ki pencere açılacaktır.  Diğer seçeneklere göre yazıcı bul altında bulunan Paylaşılan yazıcı adıyla seç  işaretleyelim. Ve paylaşım yapılan bilgisayar ismini yazalım. \\kesen\YazıcıAdı   eğer bilgisayar ve yazıcı hatırlayamıyorsak Gözat butonuna tıklayarak ilgili client bilgisayar üzerinde yazıcıya erişebiliriz.

clip_image017

Domain Ortamında Yazıcı Paylaşımı-11

Yazıcımızı ekledikten sonra yukarıda ki ekranda ki gibi bir görüntü olacaktır; \\BilgisayarAdı\YazıcıAdı şeklinde bu bilgilerin doğru bir şekilde geldiğini sağladıktan sonra ileri butonuna tıklayabiliriz.

clip_image019

Domain Ortamında Yazıcı Paylaşımı-12

Şimdi karşımıza bir uyarı ekranı açılacaktır. Bu yazıcıya güveniyormusunuz diye eğer bilgisayara güveniyorsak Sürücüyü yükle butonuna basarak ilgili yazıcının sürücüsünün yüklemesini sağlayalım. Eğer sürücü uygun değilse bizden ilgili yazıcının sürücüsünü isteyecektir. Elinizin altında paylaşacağınız yazıcıların driver larını bulundurmanızda fayda var.

clip_image021

Domain Ortamında Yazıcı Paylaşımı-12

Yukarıda ki ekranda görüldüğü gibi diğer bilgisayar üzerinden ilgili yazıcının driver (sürücüsü) yüklenmeye başladı bile bu işlemin bitmesini bekleyelim.

clip_image023

Domain Ortamında Yazıcı Paylaşımı-13

Yazıcımızın sürücüsü doğru bir şekilde yüklendikten sonra yukarıda ki ekranla karşılaşacağız. İleri diyerek devam edelim.

clip_image025

Domain Ortamında Yazıcı Paylaşımı-14

Eğer bu yazıcıyı varsayılan olarak atayacaksak varsayılan yazıcı olarak ayarla bölümünü işaretleyelim. Eğer yazıcımızı test etmek isterseniz Sınama sayfsı yazdır butonuna basılarak yazıcımızı test edebiliriz. Artık domain ortamında yazıcı paylaşımında bulunduğumuza göre makalemizi sonlandırabiliriz. Başka yazılarda görüşmek üzere…

Mehmet PARLAKYİĞİT

Office Apps & Services MVP | Arena Bilgisayar A.Ş'de Microsoft Satış Mühendisi olarak çalışmakta.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.