Exchange Online Protection (EOP)Microsoft 365

Microsoft 365 Remote Server returned ‘550 5.1.8 Access denied, bad outbound sender AS(42003)

    Remote Server returned ‘550 5.1.8 Access denied, bad outbound sender hatası ile haftada en az 3 veya 4 kez karşılaşıyorum. Bunun sebeplerinden biri olan kullanıcının dışarıya spam mail basmasından kaynaklanmaktadır. Tabii spam basan kullanıcının neden spam bastığını araştırmak neden böyle bir şey yaptığını tespit etmek en önemli konulardan birisidir. Çünkü kullanıcıda çözüme gitmemek ilerleyen zamanlarda başımıza büyük bir sıkıntı açabilir. En büyük sebeplerini sıralayacak olursak kullanıcı bir şekilde kullanıcı adı ve parolasını kaptırmış olabilir. Muhakkak kullanıcının parolasını sıfırlayın. Eğer kullanıcıda Multi Factor Authentication yani MFA (Çoklu kimlik doğrulaması) açık değilse açın. Bir diğer konu ise kullanıcının bilgisayarında zararlı bir yazılım mevcut olabilir. Peki Remote Server returned ‘550 5.1.8 Access denied, bad outbound sender hatası ile karşılaşırsak Office 365 tarafında neler yapacağız ? Haydi birlikte inceleyelim.

Test hesabımda kullanıcının Restricted Users (engellenmiş kullanıcılar) takılabilmesi adına ilgili kullanıcının Outlook’u üzerinden yaklaşık aynı anda 300 kişiye mail atmasını sağladım. (Bu adresler fake mail adresleridir.) Gerçek bir kişiye mail atmak istediğimde Remote Server returned ‘550 5.1.8 Access denied, bad outbound sender hatası aldım. Yani yukarıda ki görselde olduğu gibi kullanıcım Office 365 üzerinde Anti-spam outbound ilkesine takılmaya başladı. Kullanıcım artık engellenmiş kullanıcılar arasında ki yerini aldı.

Artık şimdi kullanıcımızın engelini kaldırmaya geldi Bunun için Microsoft 365 Security Center giriş yaparak email & collaboration başlığı altında bulunan Review tıklayarak açılan sayfa içerisinde Restricted Users seçeneğine tıklıyorum.

Açılan sayfa içerisinde engellenmiş kullanıcımı görebiliyorum. Üzerine tıkladığımda engellenme nedeninin kaynağını özet halinde görebiliyorum. Şimdi engeli kaldırmak için Unblock butonuna tıklayalım.

Açılan sayfadan bu durumun neden kaynaklanabileceği konusunda Office 365 önerilerde bulunmaktadır. İlerleyelim. Bu önerileri muhakkak dikkate almalısınız. Yoksa sadece günü kurtarmaktan başka bir şey yapmamış olacaksınız.

Makalenin başında belirttiğim gibi kullanıcının parolasını sıfırlamak ve MFA devreye almak gibi önerilerde bulunmuştum. Aynısını Office 365 söylüyor. Galiba Office 365 ile aynı dili konuşmaya başladık.

Kullanıcının engelini kaldırdığımızda bu engelin 1 saat içerisinde kalkacağı belirtilmektedir. Bazen fazlada sürebiliyor bilginiz olsun. Artık kullanıcımızın engelini kaldırdık. Kullanıcımız 1 saat sonra mail atmaya başlayabilecek. Bundan sonra anlatacaklarım sadece öneridir.

Daha önceleri gerek sosyal medya hesaplarımdan olsun gerekse bloğumda olsun. Office 365 Recommended Configuration Analyzer (ORCA) ile ilgili bir çok kere bahsettim. Burada yine bahsedeceğim. Aslında ORCA Exchange Online Protection için kullanılmıyor. Exchange Online Protection hizmetinin yanında Muhakkak Microsoft Defender for Office 365 Plan 1 veya 2 muhakkak kullanmanız gerekiyor. Böylelikle dışarıdan gelebilecek tehlikelere karşı Office 365 Recommended Configuration Analyzer (ORCA) kullanarak Microsoft 365 E-Posta, Microsoft Teams, SharePoint online ve OneDrive hizmetlerimizi sıkılaştırmış olacağız. Lafı çok uzattım galiba ORCA çalıştırdığımızda Outbound spam filter ilke ayarlarının doğru yapılandırılıp yapılandırılmadığını görmüş olursunuz. Office 365 Recommended Configuration Analyzer (ORCA) için detaylı bilgiyi burada ki linkten inceleyebilirsiniz. Ayrıca Orca hakkında yazmış olduğum makaleye buradan ulaşabilirsiniz.

Peki Outbound spam filter ilke ayarlarına nereden ulaşabilirim derseniz aşağıda ki linkten erişebilirsiniz. Ben Microsoft’un önermiş olduğu gibi yapılandırdım.

https://protection.office.com/antispam

Başka yazılarda görüşmek üzere…

Mehmet PARLAKYİĞİT

Office Apps & Services MVP | Arena Bilgisayar A.Ş'de Microsoft Satış Mühendisi olarak çalışmakta.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.