Duyuru

Hypervisor Nedir ? ve Hypervisor Türleri

            Bugüne kadar Hyper-V hakkında bir çok yazı yazdım. Lakin bir türlü fırsat bulup da işin temeli olan hypervisor den hiç bahsetmedim. Bu yazımızda hypervisor nedir ? ve Hypervisor türlerini inceliyor olacağız. Hypervisor Nedir ? Hypervisor çoklu işletim sistemlerinin aynı donanım üzerinde çalışmasını sağlayan bir kod parçasıdır. Bu kod parçası direk donanım üzerinde çalışarak fiziksel sunucumuz üzerinde birden fazla guest operating system yani konuk işletim sistemleri oluşturmamıza olanak sağlamaktadır. Bunu şu örnekle daha iyi açıklayabiliriz. Örneğin; ben fiziksel sunucum üzerinde Windows server 2008 R2 veya Server 2012 yükledim. Bu sunucum üzerinde sanallaştırma teknlojisini kullanabilmem için Hyper-V rolünü yüklemem gerekmektedir. Hyper-V rolünüde yükledikten sonra fiziksel makinem üzerine kurmuş olduğum işletim sistemi artık bir parent partition olarak çalışmaktadır. Bir nevi sanal bir makinede diyebiliriz. Artık roller değişmiş durumdadır. Fiziksel sunucumuzu ilk açtığımızda ilk önce hypervisor açılacak ve ardından parent partition olan OS sistem açılacaktır. Hyper-V tarafında 1,5 MB olan Hypervisor kodu sanallaştırma teknolojilerinin en önemli birleşenidir.

Hypervisor Nedir ? ve Hypervisor Türleri

Hypervisor Nedir ? ve Hypervisor Türleri-01

Yukarıda ki şekile bakacak olursak Bare-Metal Hypervisor Tabanlı Sanallaştırma Modelini görebiliriz. Burada Hardware üzerinde çalışan hypervisor yine hypervisor üzerinde çalışan Virtual Machine’ler mevcut buna bağlı olarak sanal makineler üzerinde çalışan application yani uygulamaları görebiliriz.

 

Hypervisor Nedir ? ve Hypervisor Türleri

Hypervisor Nedir ? ve Hypervisor Türleri-02

Hypervisor türleri kendi aralarında 2 ye ayrılmaktadır. Bunlar Type-1 ve Type-2 dir. İsterseniz Hypervisor tiplerine birlikte bir bakalım. Type-2 Hypervisor donanım üzerinde bulunan bir host OS yani Windows 7, Windows 8 gibi işletim sistemleri üzerine yüklenen sanallaştırma uygulamalarıdırlar. Bunlar ; virtualbox, vmware Workstation, ve virtual pc uygulamalarını örnek verebiliriz. Bu uygulamalar üzerinde Guest OS ler çalışmaktadırlar.  Type-1 Hypervisor ise bera-metal olarak adlandırdığımız sanallaştırma modellerini temsil etmektedirler. Yani Şekil-01 den hatırlayacağınız üzere bir fiziksel donanım üzerinde çalışan hypervisor kodu ve bu kod üzerinde çalışan parent partition ve buna bağlı olarak çalışan sanal makineler bu type ifade etmektedirler. Yukarıda ki şekli inceleyecek olursak Type türlerini daha iyi anlayabiliriz. Type-1 Hypervisor’ler de kendi aralarında 2 ye ayrılmaktadırlar. Bunlar ; Monolithic ve Microkernelized şimdi isterseniz bu terimlerin ne anlama geldiklerini bir bakalım.

1-      Monolithic Hypervisor :  

Bu hypervisor’ler karmaşık bir kernel yapısına sahiptirler. Üreticilerin kendi driver’ları monolithic hypervisor içerisinde yer almaktadır. Yine Virtualization Stack’ler hypervisor içerisinde yer aldığı için bu hypervisor yapıları çok geniş yer kaplamaktadır.

Hypervisor Nedir ? ve Hypervisor Türleri

Hypervisor Nedir ? ve Hypervisor Türleri-03

Yukarıda ki şekle bakacak olursak Type-1 monolithic hypervisor bir yapıya sahiptir. Hypervisor alanına baktığımızda içerisinde third party kodlar bulunmaktadır. Buda uygun koşullar sağlandığında dışarıdan gelebilecek saldırılara karşı açık bir yapıya sahiptirler. Çalışma mantığına bakacak olursak Hardware üzerinde hypervisor direk olarak çalışabilmekte hypervisor içerisinde drivers ve virtualization Stack alanı bulunmakta hypervisor üzerine baktığımızda VM-1,VM-2 ve VM-3 görünmektedir. Yani sanal makinelerimiz bulunmaktadır. Monolithic hypervisor verilebilecek en iyi örnek vmware firmasının ESX ürünü diyebiliriz.

2-      Microkernelized Hypervisor :

Microkernelized hypervisor’ler adında da anlaşılacağı gibi çok ufak bir yapıya sahiptirler yaklaşık 1,5 MB diyebiliriz. Microkernelized hypervisor’ler içerisinde üçüncü party bir yazılım bulundurmazlar. Driver ‘lar guest operating system yani konuk işletim sistemleri üzerinde yer aldığı için microkernelized hypervisor’ler daha güvenlidirler. Daha güvenli bir yapıya sahip olmalarının nedeni içerisinde herhangi bir üçüncü party yazılım içermemesidir.

 

Hypervisor Nedir ? ve Hypervisor Türleri

Hypervisor Nedir ? ve Hypervisor Türleri-04

monolithic hypervisor örnek olarak Microsoft firmasının üretmiş olduğu Hyper-V yi örnek verebiliriz. Yukarıda ki şekli inceleyecek olursak hardware (donanım) üzerinde direk çalışan bir hypervisor katmanı bulunmakta buna bağlı olarak Hyper-V yüklenildikten sonra oluşan VM-1parent partition yine buna bağlı olarak Child partitionları görebiliriz. Şekil-01 den hatırlayacağınız üzere parent partitiondan bahsetmiştik. Hyper-V rolü etkinleştirildikten sonra hypervisor üzerinde çalışan OS artık parent partition olmuştu yani fiziksel sunucumuz üzerine yüklediğimiz işletim sistemi hyper-V rolü aktif edildikten sonra artık sanal bir makine gibi çalışmaya başlamıştı. Bu parent partition üzerinde oluşturduğumuz sanal makinelerde child partition olarak adlandırılmaktadır.

Önemli Not : Eğer sanallaştırma teknlolojisinden sizlerde faydalanmak istiyorsanız. Sanallaştırma yapacağınız fiziksel sunucunuza ait CPU nun virtualization desteğinin olması gerekmektedir. Aksi taktirde sunucu sanallaştırması yapamazsınız.

Bu yazımızda sizlere Hypervisor Nedir ? ve Hypervisor Türlerini anlatmaya çalıştım umarım sizler için  faydalı olmuştur. Başka yazılarda görüşmek üzere.

Mehmet PARLAKYİĞİT

Office Apps & Services MVP | Arena Bilgisayar A.Ş'de Microsoft Satış Mühendisi olarak çalışmakta.

6 thoughts on “Hypervisor Nedir ? ve Hypervisor Türleri

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.