Duyuru

Hyper-V Failover Cluster Kurulumu ve Konfigürasyonu – Bölüm 1

Failover Cluster ve Önemi

Merhaba arkadaşlar bu makalemde sizlere Hyper-V Failover Cluster ve öneminden bahsetmek istiyorum. Bu makalemiz uygulamadan çok Failover Cluster hakkında bilgilendirici bir makale olacaktır. Zaten Hyper-V Failover Cluster ve Önemi isimli makalemizi bölümler olarak yayımlayacağız. Bu bilgilendirmeden sonra isterseniz makalemize başlayabiliriz.

Failover Cluster Nedir ? Yapımız içerisinde bulunan cluster üyesi sunucuların ve bu sunucular üzerinde çalışan rol ve servislerin kapalı olduklarında veya çevresel etkenlerden etkilenerek down duruma geldiklerinde ( donanımsal arızalar gibi ) cluster üyesi olan bir sunucudan diğer sunucuya aktarılmasına denilmektedir. Bu tanımlamayı şu örnekle daha iyi anlayabileceğinizi düşünüyorum. Yapımız içerisinde 2 adet sunucumuz olsun bu sunucular üzerinde çalışan sanal makinelerimiz var. Bir donanımsal başarısızlık yüzünden A sunucumuz down yani kapandı. Üzerinde çalışan sanal makinelerde bununla birlikte down duruma geldi ve bu sunucumuz hizmet verememekte işte burada cluster imdadımıza yetişecektir. Down durumda olan sunucumuz üzerinde ki servis ve roller otomatik olarak B node yani fiziksel sunucumuz üzerinde hizmet vermeye başlayacaktır.

Failover Cluster ve Önemi : Aşağıda ki şekli bir inceleyelim. Şöyle bir senaryomuz bulunmakta. Şekilde ki sunucuların her biri 1 fiziksel sunucuyu teşkil etmekte bu sunuculara bakarsak ;

– DC Domain Controller

– SQL Server

– File Server

– Exchange Server

Görüldüğü gibi 4 adet sunucum bulunmakta her biri yapımda ayrı ayrı hizmet vermekte

clip_image002

Hyper-V Failover Cluster ve Önemi-01

Şimdi ise şekil-2 iyi inceleyelim. Yapımda bulunan fiziksel sunuculardan olan Exchange Server donanımsal bir nedenle hizmet veremez bir duruma geldi. Yapımda ki diğer sunucular bundan etkilenmeyeceklerdir.

clip_image004

Hyper-V Failover Cluster ve Önemi-02

Artan maliyetleri göz önünde bulundurarak sanallaştırma teknolojisinden yararlanmak isteyebiliriz. Bu 4 fiziksel sunucumu konsolidasyon yaparak yani bir veya bir den fazla fiziksel makinemizi sanallaştırarak tek bir sunucu üzerinde çalıştırmak isteyebiliriz. Aşağıda ki şekli inceleyecek olursak konsolidasyon çalışmasını daha iyi anlayabiliriz. Şuan tüm fiziksel sunucularım tek bir sunucu üzerinde yani standalone (bağımsız) bir sistem üzerinde hizmet vermeye başlamış durumda.

clip_image006

Hyper-V Failover Cluster ve Önemi-03

Şimdi şekil-4 geçelim makalemizin başlarında ne demiştik hatırlarsanız bizim 4 adet fiziksel bir sunucumuz vardı. Bunlardan biri down duruma gelmişti. Sadece down duruma gelen fiziksel sunucum hizmet verememekteydi. Oysa ki biz standalone bir yapıya geçtik. Tek bir sunucu üzerinde sanallaştırma teknolojisi kullanarak sistemimiz hayatını sürdürmekte kafamızda şöyle bir felaket senaryosu canlandıralım. Elimde sadece üzerinde 4 adet sanal makine çalışan bir fiziksel sunucumuz var. Bu fiziksel sunucumuz donanımsal nedenlerden dolayı down duruma geldi. Artık fiziksel sunucum üzerinde bulunan hiçbir rol servis çalışmamakta bu da bize altından kalkılması güç bir durum yarattı. İşte Failover Cluster’ın önemini buradan anlayabiliriz. Bir işletme kurulduğunda IT yapılanması işletmenin büyümesi zarfında genişler ve ihtiyaçlarımız doğrultusun da genişletir ve geliştiririz. Tıpkı bir inşaat gibi ilk önce temeli atılır daha sonraları üzerine katlar çıkılır IT yapılanmasını da bu şekil de düşünebiliriz. Data kaybetmek gibi bir lüksümüz yoktur.

clip_image008

Hyper-V Failover Cluster ve Önemi-04

Failover Cluster bizi bu durumdan kurtarmak için Microsoft tarafından geliştirilmiş çok iyi bir teknolojidir. Aşağıda ki şekle bakacak olursak işin mantığını çözmüş olacağız 2 adet node bulunmakta nodeler burada fisiksel sunucularımızı temsil etmekte ve bir storage bulunmakta işin mantığı şu A ve B node larından biri down duruma geçtiğinde üzerinde çalışan servis veya uygulamaların diğer sunucu üzerine migrate olması yani taşınmasıdır. Cluster yapısının gerçekleşe bilmesi için 2 nodenin de erişebildiği bir ortak storoge vardır. Her iki node da eş zamanlı olarak bu storage erişebilmeleri gerekmektedir. Düşünün ki bu nodelerden biri fail duruma geldi. Üzerinde çalışan servis veya uygulamalar hemen diğer node üzerine aktarılacak ve son kullanıcı bunun farkında olmayacaktır. Bu da bizi yüksek erişe bilirliği sağlamakta buradan çıkaracağımız sonuç clusterın önemi standalone bir ortamdan en güvenli ve kesintisiz bir hizmettir. Aşağıda ki şekli tekrar inceleyelim ve bir özet çıkaralım. 2 adet node yani fiziksel sunucum bulunmakta ve her iki node de ortak bir storage kullanmakta node2 down olduğunda failover işlemi gerçekleşerek servis ve rollerim diğer sunucu üzerinde hizmet vermeye devam edecektir.

clip_image009

Hyper-V Failover Cluster ve Önemi-05

Bu makalemde sizlere Hyper-V Failover Cluster ve Önemini anlatmaya çalıştım. Makalemizin başında belirttiğim gibi Hyper-V Failover Cluster ve uygulamasını sizlere bölümler halinde yayımlayacağım. Umarım sizlere faydalı olabilmişimdir. Başka makalelerde tekrar görüşmek üzere hoşcakalın.

Mehmet PARLAKYİĞİT

Mehmet PARLAKYİĞİT

Office Apps & Services MVP | Arena Bilgisayar A.Ş'de Microsoft Satış Mühendisi olarak çalışmakta.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.