Duyuru

App-V İle Uygulama Sanallaştırma Adımları

Merhabalar Application Virtualization denilince artık hepimiz kafasında ufak tefek bir şeyler oluşmakta peki bir uygulama sanallaştırma projesi yaparken bir uygulama hangi aşamalardan geçer bunu ufak bir örnekle gözümüzde canlandıralım. Bir fabrika düşünelim. Bu fabrika da deterjan üreten bir fabrika olabilir. Kimyasallar hazırlanarak karıştırılır uygun ortamlar hazırlanarak kuruması beklenir deterjan işi bittikten sonra paketlenir kutulanır ve artık ihtiyaç duyulan bölgelere deterjanlar sevk edilmeye başlanır.  App-V ile uygulama sanallaştırma aşamaları da tıpkı bir fabrikada hazırlanan ürün gibidir. App-V İle Uygulama Sanallaştırma Adımlarına başlamadan önce bazı terimlerin askıda kalmaması adına açıklayalım.

App-V Client : Client uygulaması istemci bilgisayara veya bilgisayarlara yüklenerek App-V sunucusundan sanallaştırılmış uygulamaların çekilmesini sağlamaktadır.

App-V Sequencer : Uygulamaları bir paket haline getirilmesini sağlamaktadır. Sequencer yükleneceği makinanın bir client işletim sistemi olması gerekmektedir. Windows 7, Windows XP gibi.

App-V Server : Application virtualization yukarıda sizlere bahsetmiştik. Kısaca özetlemek gerekirse Sequencer ile hazırlanarak paket haline getirilen uygulamaların son kullanıcıların bilgisayarlarına dağıtılmasından sorumludur.

Yukarıda ki kısa açıklamalardan sonra artık App-V İle Uygulama Sanallaştırma Adımlarına başlayabiliriz.

App-V İle Uygulama Sanallaştırma Adımları

Yukarıdaki şekli teker teker incelemeye başlayalım. Sol üst tarafta bir kutu işaretimiz bulunmakta bu kutu bir Windows Application (Uygulama) temsil etmekte bu uygulama bir office yazılımı, Adobe yazılımı veya en basit anlamıyla Winrar uygulaması da olabilir. Bu uygulama App-V Sequencer yüklü client işletim sistemi üzerine yüklenmektedir. Uygulama üzerinde gerekli düzenlemeler yapılarak ve uygulama bir paket haline getirilerek App-V Server üzerine aktarılır. App-V Server üzerine aktarılan uygulama Management Server üzerinden gerekli izinler verilerek Publishing Server vasıtası ile client (istemci) bilgisayarlar üzerine dağıtılmaktadır. Dağıtılan uygulamalar App-V Client veya Clientlar üzerinde tıpkı yüklüymüş gibi çalıştırılarak kullanılır. Örneğin; App-V Server üzerinden Winrar uygulamasını dağıttığımızı düşünelim. Bu Winrar uygulaması client bilgisayarın üzerine yüklenmiş gibi çalışacaktır.  

Bu Yazımızda sizlere App-V İle Uygulama Sanallaştırma Adımlarını anlatmaya çalıştım umarım sizler için faydalı olmuştur başka yazılarda görüşmek üzere hoşcakalın.

Mehmet PARLAKYİĞİT

Office Apps & Services MVP | Arena Bilgisayar A.Ş'de Microsoft Satış Mühendisi olarak çalışmakta.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.