Windows Server

Windows server 2008 R2 Üzerinde Online Defragmentation

           Merhaba arkadaşlar bu makalemde sizlere online  defragmentation u anlatmaya çalışacağım. Peki nedir bu  online Defragmentation  kısaca açıklayacak olursak C: dizini içerisinde Windows klasörü altında NTDS klasörü bulunmaktadır. Bu klasörün içerisinde ise ntds.dit dosyası mevcuttur. Ntds.dit dosyası Active Directory de yapılan tüm işlemlerin tutulduğu bir datebase dir. Peki bu Online Defragmentationla neler yapabiliriz ? Zamanla Active Directory üzerinde yaptığımız değişiklikler kayıtlar silme işlemleri bu database üzerinde saklı tutulur. Aktif olmayan verilerin sadece üzerine bir işaret koyulacaktır. Düşünün elinizde bir poşet var ve bu poşet içerisinde bilyeler var. Biz siyah ve en güzel olan bilyeyi arıyoruz bilyelerin bazıları da kırık peki biz sürekli bu sağlam ve güzel olan bilyeyi her aradığımızda zaman mı kaybedeceğiz diğer bilyeler arasında bulmak zor olacak oysa ben bu bozuk ve çirkin bilyeleri bu poşetten çıkarırsam. Aradığıma daha rahat ve hızlı ulaşacağım bir nevi online defragmentation buna benzer biz database içerisinden gereksiz verileri temizleyip Active Directorynin işini daha rahat yapmasına yardımcı olacağız. İsterseniz  işleme hemen başlayalım.

clip_image002
Şekil-1

                Şekil-1 de Online defragmentatin yapabilmem için ilk önce Active Directory servisini durdurmam gerekiyor yoksa bu işlemi gerçekleştiremem. Burada tek yapmamız gereken servisi durdurmak.

clip_image004

Şekil-2

Şekil-2 de ise görüldüğü üzere  ntds.dit klasörü ve diğer log ve ayar dosyaları biz  ntds.dit dosyası üzerinde işlem yapacağız. Şekil-3 dönecek olursak

clip_image006
Şekil-3

                Şekil-3 de aşama aşama ne yaptık bir inceleyelim. -1 aşamada komut satırına ntdsutil aracını çalıştırarak işlme başlıyoruz. -2 aşamada active instance NTDS diyerek servisimizi aktif ediyoruz. -3 aşamada ise files yazarak dosya işlemleri ile ilgili işlem yapacağımzı belirtiyoruz. -4 son aşamamızda ise compact to E:\BackupNTDS  diyerek  yeni oluşturulacak olan  temiz database nin oluşturulacağı dizini belirtiyoruz. Bir neyi database nin yani ntds.dit dosyasının yedeğini alıyoruz. Kırmızı alanda –a ve –b ye bakacak olursak dosyanın hangi dizinden hangi dizine aktarılacağını gösteriyor. Yine –c alanında Defragmentation sürecimiz başlıyor. İşlemin uzunluk süresi databasenin boyutuna göre değişiklik gösterecektir. –d de ise temiz database nin aktarıldığı dizini görebiliriz. İşin büyük kısmını artık atlattık. Artık copy-paste işlemine  geçebiliriz.

clip_image007
Şekil-4

Şekil-4 ise E:\BackupNTDS dizinine giderek yeni oluşturulan ntds.dit dosyasını kopyalıyoruz.

clip_image009
Şekil-5

Şekil-5 de ise tekrar  C: dizini altında bulunan Windows ve son olarakta NTDS klasörünün içerisine paste ediyoruz. Yani oluşturduğumuz. Yeni database ile eski database yi değiştiriyoruz.

clip_image011

Şekil-6

Şekil-6 da ise en son aşamamız olan Active Directory servisini tekrar start ederek  DC mizi aktif bir hale getiriyoruz. Artık temiz DC miz hazır. Bu makalemde sizlere OnlineDefragmentation ı anlatmaya çalıştım. Umarım sizler için faydakı olmuştur. Bir başka makalede tekrar görüşmek üzere hoş cakalın.

 

Mehmet  PARLAKYİĞİT
mehmetparlakyigit@gmail.com
www.parlakyigit.net

Mehmet PARLAKYİĞİT

Office Apps & Services MVP | Arena Bilgisayar A.Ş'de Microsoft Satış Mühendisi olarak çalışmakta.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.