SCVMM 2008 R2 Checkpoint Kavramı
Merhabalar değerli BT Gönüllüleri artık hepimiz Hyper-V host üzerinde çalışan sanal makinelerin nasıl snapshot alındığı konusunda bir fikre sahiptir. Konu hakkında bilgisi olmayan arkadaşlar Hyper-V Snapshot Kavramı konu başlıklı makalemizi inceleyebilirler. Bugün kü makalemde ise SCVMM 2008 R2 Checkpoint Kavramını anlatmaya çalışacağım. Checkpoint kavramı tıpkı. Hyper-V üzerinde alınan snapshot benzer aynı özellikleri içerir tek farkı sadece isim değişikliğidir. SCVMM üzerinde çalışan bir makinenin Checkpoint alındığında yine aynı aksiyonlar gerçekleşir. Sanal makinenin kayıtlı olduğu dizine gittiğimizde .avhd dosyasının oluştuğunu görebiliriz. Dediğim gibi sadece isim farklılıkları başka bir şey yok tabii ki Hyper-V üzerinde alınmış bir snapshot ne kadar güzel ve bir o kadar da sakıncalı ise bu durum Checkpointte de aynıdır. İşin özeti Checkpoint ve snapshot ta tüm aksiyonlar aynıdır. Bu kısa bilgilendirmeden sonra isterseniz bir Checkpoint uygulaması yapalım.
SCVMM 2008 R2 Checkpoint Kavramı-01
Yukarıda ki ekranda görüldüğü gibi SCVMM console üzerinde çalışan Hyper-V hostlarımız ve bu hostlarımız içerisinde bulunan sanal makineler mevcut çalışan sanal makinenin ekran görüntüsünü görebilirsiniz. Bu sanal makine üzerinde şuana kadar hiçbir Checkpoint alınmamıştır. Sanala makine üzerinde dikkat ederseniz. Not dosyaları mevcut bu not dosyalarını sanal makine üzerinde her hangi bir yapılandırma olarak düşünebilirsiniz.
SCVMM 2008 R2 Checkpoint Kavramı-02
Şimdi ise sanal makineme bir Checkpoint oluşturalım. Çalışan sanal makine üzerinde sağ tıklayarak New Checkpoint seçeneğini seçelim.
SCVMM 2008 R2 Checkpoint Kavramı-03
Karşımıza New Checkpoint ekranı geliyor. Name bölümünde default olarak tarih ve saat bilgileri gelmekte ben burada di default bilgileri değiştirerek kendi yapıma göre bir isim veriyorum. Checkpoint-1 adıın da Create diyerek Checkpoint ekleyelim.
SCVMM 2008 R2 Checkpoint Kavramı-04
Şuan sanal makinemize ait bir Checkpoint aldık. Şimdi ise sanal makinemiz üzerinde almış olduğumuz. Checkpoint görelim yine sanal makinemiz üzerinde sağ tıklayarak Manage Checkpoint seçelim.
SCVMM 2008 R2 Checkpoint Kavramı-05
Yukarıda ki ekranda görüldüğü gibi sanal makinem için tek bir Checkpoint alınmış durumda new diyerek yeni bir Checkpoint oluşturabilir, Remove diyerek önceden alınmış veya şuan ki Checkpoint silebilir, Restore diyerek almış olduğumuz Checkpoint uygulayabilir ve Properties diyerek Checkpoint özelliklerini görebiliriz. Hatırlarsanız sanal makinem sorunsuz bir şekilde çalışıyordu. Üzerinde yapılandırma olarak not defterleri oluşturmuştuk. Şimdi ise senaryo gereği bu yapılandırmaların bir müddet sonra bir şekilde bozulduğunu düşünelim.
SCVMM 2008 R2 Checkpoint Kavramı-06
Yukarıda ki ekranda görüldüğü gibi sanal makinemin tüm yapılandırılması bozulmuş durumda elimizde hiçbir yedekte yok ama daha önceden Checkpoint almıştık. Yine sanal makinemiz üzerinde sağ tıklayalım. Manage Checkpoint seçelim.
SCVMM 2008 R2 Checkpoint Kavramı-07
Yukarıda ki ekranda yani Checkpoint tabında daha önceden almış olduğumuz bir Checkpoint-1 ismin de Checkpoint mevcut uygulamak istediğimiz yani uygun Checkpoint seçerek restore diyelim. OK diyerek Checkpoint ekranından çıkalım.
SCVMM 2008 R2 Checkpoint Kavramı-08
VMM bize bir uyarı veriyor. Gerçekten bu Checkpoint uygulayıp uygulamamız konusunda bizi uyarıyor. Yes diyelim ve Checkpoint uygulayalım.
SCVMM 2008 R2 Checkpoint Kavramı-09
Yukarıda ki ekranda görüldüğü gibi not dosyalarım yani yapılandırmam tekrar düzeldi. Sanal makinem sorunsuz bir şekilde çalışmaya devam ediyor. Yeri gelmişken sanal makine üzerinde Checkpoint alındıktan sonra sanal makinemize ait vhd uzantılı diskimiz görevini .avhd uzantılı sanal diske devreder. Bu demek oluyor ki bundan sonra ki tüm yapılandırmamız .avhd uzantılı disk üzerine yazılacaktır. Gerçek ortamlarda Checkpoint almak hiçbir zaman sağlıklı olmayacağı için elinizden geldiği kadar bu yöntemleri tercih etmeyin. Eğer böyle bir seçeneği seçerseniz. Muhakkak işlemin sonunda merge işlemini gerçekleştirmeniz sizi ilerleyen zamanlarda büyük risklerden iş kaybından kurtarmış olacaktır. Bu makalemde sizlere SCVMM 2008 R2 Checkpoint Kavramını anlatmaya ve ufak bir uygulama ile işin mantığını anlatmaya çalıştım. Umarım sizler için faydalı olmuştur. Başka makalelerde görüşmek ümidiyle hoşcakalın.
Mehmet PARLAKYİĞİT