Duyuru

SCVMM 2008 R2 Hyper-V Hostlar Üzerine Network Adapter Ekleme

Merhaba değerli okuyucularımız bu makalemizde sizlere System Center Virtual Machine Manager 2008 R2 yardımı ile Hyper-V hostlarımız üzerine yeni Network Adapter’in nasıl eklendiğini birlikte göreceğiz. Yazılarımızı takip edenler hatırlarsa önceki Hyper-V makalelerimizden olan Hyper-V Virtual Network Manager Nedir ? konu başlıklı makale ile Hyper-V Manager üzerinde bulunan network kayramın dan bahsetmiş ve External, internal, Private network kartlarının ne işe yaradıkları ve nasıl oluşturulduğundan bahsetmiştik. Konuya yabancı olana arkadaşlarımız yukarıda ki linki kullanarak ayrıntılı bilgiye sahip olabilirler. Bu makalemizde ise yukarıda belirttiğimiz gibi SCVMM yardımı ile Hyper-V hostumuz üzerinde external bir Network Kartını nasıl tanımlayacağımızı göreceğiz. Biraz yapımdan bahsetmek gerekirse srv-2 adında bir Hyper-V hostum var bu hostum üzerinde herhangi bir virtual interface kart tanımlı değil. Bu da hostum üzerinde oluşturduğum veya var olan sanal makinelerimin hiçbir host ile iletişime geçemeyeceği ve internete çıkamayacağı demek oluyor. İsterseniz bu sorunu bir uygulama ile birlikte aşalım.

clip_image001

SCVMM 2008 R2 Hyper-V Hostlar Üzerine Network Adapter Ekleme-01

Virtual Machine Manager konsolumuzu açalım. External interface card oluşturacağımız hostumuzu seçelim ve üzerinde sağ tıklayarak, Properties seçelim.

clip_image002

SCVMM 2008 R2 Hyper-V Hostlar Üzerine Network Adapter Ekleme-02

Yukarıda ki ekran benim SRV-2 isimli Hyper-V hostuma ait özellikleri göstermekte bu bölümde gerekli Hyper-V hostum ile ilgili gerekli yapılandırmaları yapabilirim. Şuan benim amacım External bir network kartı oluşturmak. Adım adım ilerleyelim. -1 adımda Networking sekmesine geliyorum. Görüldüğü gibi her hangi bir nic tanımlı değil. Bunun için -2 adımda add butonuna tıklayalım.

clip_image003

SCVMM 2008 R2 Hyper-V Hostlar Üzerine Network Adapter Ekleme-03

Yukarıda ki ekranda görüldüğü gibi -1 adımda Virtual netwok details bölümünde bulunan name yani interface kartıma bir isim tanımlamam gerekiyor. Buraya Ext-1 ismini veriyorum. Network Bindings (Ağ bağlantım) ne tür bir bağlantı olacak Private mi Internal mı yoksa Physical Network adapter mi bizim amacımız external bir interface oluşturmak External kavramından biraz bahsedecek olursak fiziksel sunucumuz üzerinde bulunan interface kartımızı kullanarak external bir nic oluşturacağız bu saya de sanal makinelerimiz diğer hostlarla konuşabilecek ve internete çıkabilecekler. Ne demiştik fiziksel bir kart kullanacağız. Bu sebepten ötürü Physical Network adapter seçeneğini seçelim. Ardından -2 adımda Add diyerek Physical Network adapter eklemeye devam edelim.

clip_image004

SCVMM 2008 R2 Hyper-V Hostlar Üzerine Network Adapter Ekleme-04

Karşımıza Switch binding ekranı geliyor. Bu ekranda ise fiziksel kartımızı seçmemiz gerekmekte benim fiziksel makinem üzerinde yani Hyper-V hostum üzerinde Realtek adında bir fiziksel interface kartım mevcut -1 adımda Realtek kartımızı seçelim. -2 adımda ise OK butonu aktif olacaktır. OK diyelim.

clip_image005

SCVMM 2008 R2 Hyper-V Hostlar Üzerine Network Adapter Ekleme-05

Yukarıda ki ekranda görüldüğü gibi Local Area Connection 3 adında bir interface kart geldi. Yani Hyper-V hostumuz üzerine fiziksel bir network kart ekledik. Ok diyelim.

clip_image006

SCVMM 2008 R2 Hyper-V Hostlar Üzerine Network Adapter Ekleme-06

Virtual Machine Manager hemen beni uyarıyor. Network bağlantımın kesileceği ve bundan ötürü dikkatli olmam gerektiğini ve devam edip etmeyeceğimi soruyor. Biz devam edeceğimiz için yes diyelim. Gerçekten de network bağlantım kesildi. Bazen Windows ürünlerini dinlemek lazım. J

clip_image007

SCVMM 2008 R2 Hyper-V Hostlar Üzerine Network Adapter Ekleme-07

SRV-2 Hyper-V hostum üzerine giderek Virtual Network Manager üzerimden Ext-1 adında bir nic kartın yaratıldığını görebiliriz. Buraya kadar herşey tamam peki bu oluşturduğumuz netwok kartını SCVMM üzerinden bir Virtual machine ye nasıl tanımlayacağız. Hemen bu uygulamayı da yapalım.

SCVMM Üzerinde çalışan Sanal Makinelere Network Adapter tanımlama : Başlıkta belirtildiği gibi sanal makinelerimize network kartlarının nasıl eklendiğini göreceğiz. Lafı fazla uzatmadan başlayalım.

clip_image008

SCVMM 2008 R2 Hyper-V Hostlar Üzerine Network Adapter Ekleme-08

Virtual Manager Console üzerinde bulunan SRV-2 üzerinde çalışan Test VM isminde ki sanal makinemin üzerine sağ tıklayarak Properties (Özellikler) tıklayalım.

clip_image009

SCVMM 2008 R2 Hyper-V Hostlar Üzerine Network Adapter Ekleme-09

Karşımızda Virtual Machine Properties for Test VM ekranı Test VM burada bizim sanal makinemizin ismini gösteriyor. Yani sanal makineme ait özellikler ekranını açmış bulunuyoruz. -1 adımda Hardware Configuration sekmesine geliyoruz. Ardından Network Adapters bölümüne gelelim. Sol alttan ikinci sırada bulunmakta Görüldüğü gibi Not Connected seçeneği seçili buda benim iç ve dış netwok ile hiçbir ilgim olamadığını göstermekte.

clip_image010

SCVMM 2008 R2 Hyper-V Hostlar Üzerine Network Adapter Ekleme-10

Yukarıda ki ekranda ise -1 adımda Connected to seçeneğini seçelim. -2 adımda ise Ext-1 adında oluşturduğumuz. İnterface kartımızı seçelim. Son olarak OK diyelim.

clip_image012

SCVMM 2008 R2 Hyper-V Hostlar Üzerine Network Adapter Ekleme-11

Son olarakta sanal makinemize connect olalım. İnternet tarayıcımızı açalım. Ardından www.btgonulluleri.com yazdığımda yukarıda ki ekranla karşılaşıyoruz. Bu demek oluyor ki Hyper-V hostumuz üzerinde oluşturmuş olduğumuz interface kartımız sorunsuz bir şekilde çalışıyor. Şunu önemle belirtmek istiyorum. Yapınızda herhangi bir DHCP sunucunuz yoksa ya da sanal makinenizin IP adresini manuel olarak vermediyseniz sanal makineniz internete çıkamayacak ve network içerisinde bulunan hiçbir makine ile haberleşemeyecektir. Bu makalemizde sizlere System Center Virtual Machine Manager 2008 R2 yardımı ile Hyper-V hostlarımız üzerine yeni Network Adapter’in nasıl eklendiğini göstermeye çalıştım umarım sizler için faydalı olmuştur. Başka makalelerde görüşmek ümidiyle…

Mehmet PARLAKYİĞİT

Mehmet PARLAKYİĞİT

Office Apps & Services MVP | Arena Bilgisayar A.Ş'de Microsoft Satış Mühendisi olarak çalışmakta.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.