Exchange Online Protection (EOP)Microsoft 365

Exchange Online Protection Common Attachment Types Filter

    Exchange Online Protection özelliklerinden olan Common Attachment Types Filter (Ortak ekler filtresi) organizasyonunuzda bulunan kullanıcılarınıza dışarıdan malware saldırılarına karşı korumaktadır. Bu seçeneğin aktif olmaması demek biraz sonra belirteceğim uzantılara karşı kullanıcılarınızı korumasız kılacaktır. Bunun sonucunda malware yani zararlı bir yazılım yiyen kullanıcı kötü niyetli kullanıcılara bir backdoor (arka kapı) açmış olacaktır. Tabii sadece bu bir örnekti netür bir etki yaratacağı birazda zararlıyı gönderen arkadaşın hayal gücüne kalmış bir durumdur. Bu durumdan etkilenmemek adına aşağıda belirttiğim görselden faydalanarak gelen kullanıcılarınıza gelen mail içerisinde ki ek uzantılarını filtrelemiş olacaksınız.

Öncelikle https://security.microsoft.com/ linkine giderek global admin hesabınızla oturum açın ardından Policies & rules >> Threat policies linklerini tıklayalım.

Açılan sayfa içerisinde Anti-malware linkine tıklayalım.

Açılan menüden Edit protection settings tıklayalım.

Kırmızı kare içerisine aldığım bölüm içerisinde bulunan Enable the common attachments filter (Ortak ekler filtresini etkinleştir.) seçeneği aktif değilse hemen aktif edelim. Yine yeşil kare içerisine aldığım Customize file types (Dosya türlerini özelleştir) seçeneğini tıklayalım.

Burada tanımlanan yaygın kötü amaçlı ekler aşağıdaki gibidir;

ade, adp, ani, bas, bat, chm, cmd, com, cpl, crt, hlp, ht, hta, inf, ins, isp, job, js, jse, lnk, mda, mdb, mde, mdz, msc, msi, msp, mst, pcd, reg, scr, sct, shs, url, vb, vbe, vbs, wsc, wsf, wsh, exe, pif

Bu dosya uzantılarını eklemeniz sizleri zararlılara karşı koruyacaktır. Eğer bunların haricinde farklı uzantıları seçmek istiyorsanız onlarıda seçebilirsiniz. Daha sonradan bu uzantıları yenilerini ekleyebilir veya çıkarabilirsiniz. Böylelikle Microsoft 365 hizmetimizi bir nebzede olsa sıkılaştırmış olacağız.

Mehmet PARLAKYİĞİT

Office Apps & Services MVP | Arena Bilgisayar A.Ş'de Microsoft Satış Mühendisi olarak çalışmakta.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.