Duyuru

Windows 7 Dosya Paylaşımı ve Yetkilendirme

Merhaba arkadaşlar bu makalemde sizlere Windows 7 üzerinde nasıl dosya paylaşacağımızı ve yetkilendirme konusuna değineceğim. Düşünün ki ufak  bir işletmede çalışıyorsunuz. İşletmenizde herhangi bir file server rolü yükleyebileceğiniz bir sunucu bulunmamaktadır. Bir dosya paylaşımı için bir sürü para vererek bir sunucu almaktansa işletmenizde bulunan Windows 7 yüklü bir clienti dosya sunucusu olarakta kullanmanız mümkün tabi ki bir file servisi gibi çalışmayacaktır ama işinizi göreceği de kesindir.  Şimdi düşünelim. İşletmemizde paylaşılması gereken dosyalar mevcut Mehmet elinde bir usb bellek ile Cem’in bilgisayarına gidiyor bana A dosyasını verir misin diyor. Cem’de Usb yi bilgisayarına takıp A dosyasını Mehmet’e veriyor. Hem zaman kaybı hem de iş yükü bunu giderebilmek için Windows 7 mizi file server gibi yapılandıralım. Uygulamamız da 2 adet dosyamız mevcut bu dosyanın biri IT diğeri ise Muhasebe bu klasörde Share isminde bir klasörün içerisinde bu Share klasörüne everyone yetkisi verilmiş durumda yani işletmede çalışan herkes bu klasöre erişebilir. Ama içerisinde bulunan IT ve Muhasebe Klasörlerine yetkisi dahilinde erişebilecektir. İsterseniz bunu bir uygulama yaparak daha iyi pekiştirelim.

Windows 7 Dosya Paylaşımı ve Yetkilendirme 

Windows 7 Dosya Paylaşımı ve Yetkilendirme – 01

Computer (Bilgisayarım) sağ tıklayarak Manage (yönet) diyelim.

Windows 7 Dosya Paylaşımı ve Yetkilendirme Windows 7 Dosya Paylaşımı ve Yetkilendirme – 02

System tools sekmesini genişleterek Local User and Groups sekmesini de genişlettikten sonra Users(Kullanıcılar) sekmesine gelelim. Kullanıcılar bölümünde sağ tıklayarak New User seçelim ve yeni bir kullanıcı oluşturalım.

Windows 7 Dosya Paylaşımı ve Yetkilendirme 

Windows 7 Dosya Paylaşımı ve Yetkilendirme – 03

User Name bölümüne kullanıcımızın ismini yazalım. Full name bölümünü boş bırakıyorum. Siz istediğinizi yazabilirsiniz. Description bölümüne ise her hangi bir açıklama girebilirsiniz. Password bölümüne oluşturduğumuz kullanıcıya bir şifre belirliyoruz. Şifre ayarlamalarını ise kendi lokasyonunuza göre belirleyebilirsiniz. Ben kullanıcının şifresini değiştirmesini istemediğim için ilk seçenek olan Use must change password at next logon kullanıcı şifresini değiştirebilsin tikini kaldırdım. Son olarak Create diyerek yeni kullanıcımızı ekleyelim.  Ben Cem adında bir kullanıcı daha oluşturdum. Yani 2 adet kullanıcım mevcut.

Windows 7 Dosya Paylaşımı ve Yetkilendirme Windows 7 Dosya Paylaşımı ve Yetkilendirme – 04

 D: dizini içerisinde bir Share adında klasör oluşturalım. Bu klasör üzerine gelerek sağ tıklayalım. Özellekleri seçelim. Özellikler açıldıktan sonra Sharing sekmesine geçelim. Bu sekme içerisinde Share butonunu tıklayalım.

Windows 7 Dosya Paylaşımı ve Yetkilendirme 

Windows 7 Dosya Paylaşımı ve Yetkilendirme – 05

Karşımıza yukarıda ki File Sharing ekran gelecek Add Add tıklayarak bu klasöre Everyone yetkisi verelim. Permission Level olarak sadece Read yetkisi vermemiz çok önemli aksi taktirde bu klasör içerisine erişebilen kullanıcılar klasör içerisinde ki dosyaları silebilirler. Son olarak Share butonuna tıklıyoruz.

Windows 7 Dosya Paylaşımı ve Yetkilendirme 

Windows 7 Dosya Paylaşımı ve Yetkilendirme – 06

Paylaşım yaptığımız klasörü yukarıda ki ekranda hangi dizin içerisinde olduğunu görebiliriz. Done diyerek işlemi tamamlayalım.

Windows 7 Dosya Paylaşımı ve Yetkilendirme 

Windows 7 Dosya Paylaşımı ve Yetkilendirme – 07

Aynı işlemleri IT klasörü içinde yapacağız. Tek fark olarak IT klasörüne erişme yetkisi olarak Everyone değilde Mehmet isimli kullanıcıya yetki vereceğiz yukarıdaki ekranda görüldüğü gibi Add butonuna tıklıyoruz ve Mehmet kullanıcısını seçiyoruz.

Windows 7 Dosya Paylaşımı ve Yetkilendirme 

Windows 7 Dosya Paylaşımı ve Yetkilendirme – 08

Yukarıda görüldüğü gibi everyone de ekli durumda bu everyonu muhakka ki kaldırmamız gerekmekte ama şuan benim için pek bir sıkıntı IT klasörüne herkes erişebilecek fakat sadece okuma yetkisi olacak Mehmet kullanıcısına bakacak olursak hem okuma yetkisi hem de yazma yetkisi var. Full yetkisi var diyebiliriz.

Windows 7 Dosya Paylaşımı ve Yetkilendirme 

Windows 7 Dosya Paylaşımı ve Yetkilendirme – 09

Muhasebe klasörü içinde dosya paylaşımı yapacağız. Bu klasör içerisinde ise Cem kullanıcısını tanımlayacağız. İlk eklediğimizde sadece Read yetkisi vardı Permission Level dan Read/Write okuma ve yazma yetkisi veriyoruz. 

Windows 7 Dosya Paylaşımı ve Yetkilendirme 

Windows 7 Dosya Paylaşımı ve Yetkilendirme – 10

Her hangi bir client bilgisayara giderek başlat/çalıştır yolunu izleyerek dosya paylaşımı olan Windows 7 client bilgisayarımızın IP address’ini yazıyoruz. Bakalım neler göreceğiz.

Windows 7 Dosya Paylaşımı ve Yetkilendirme 

Windows 7 Dosya Paylaşımı ve Yetkilendirme – 11

Yukarıda ki ekranda görüldüğü gibi benden kullanıcı adı ve parola soruyor. Kullanıcı adımı ve parolamı girdikten sonra tamam diyelim.

Windows 7 Dosya Paylaşımı ve Yetkilendirme

Windows 7 Dosya Paylaşımı ve Yetkilendirme – 12

Ben Mehmet kullanıcısı olarak giriş yaptım. IT klasörü içerisine girdim. Sağ tıklayarak yeni bir klasör oluşturmak istedim. 

 Windows 7 Dosya Paylaşımı ve Yetkilendirme

Windows 7 Dosya Paylaşımı ve Yetkilendirme – 13

Bana yukarıda ki yani şekil-13 teki erişim engellendi şeklinde bir hata verdi. Ben Muhasebe klasörü içerisine girmeye yetkim var. Bunun nedeni everyone olamasın dan kaynaklanıyor eğer orada everyone olmasaydı yani herkes girebilir gibi bir izin olmasaydı ben bu klasör içerisine giremeyecektim. Muhasebe  klasörüne girebiliyorum. Ama sadece Read yetkim olduğundan silme yazma gibi işlemler yapamıyorum. 

Windows 7 Dosya Paylaşımı ve Yetkilendirme 

Windows 7 Dosya Paylaşımı ve Yetkilendirme – 14

Şimdi ise benim Read/Write yetkim olan IT klasörü içerisine giriyorum. Sağ tıklıyorum. Yeni bir klasör oluşturuyorum. Hatta silebiliyorum. Çünkü IT klasörü içerisinde full yetkiye sahibim. Bu makalemde sizlere Windows 7 üzerinde Dosya Paylaşımı ve Yetkilendirme konusunu anlatmaya çalıştım umarım sizler için faydalı olmuştur başka bir makalede tekrar görüşmek ümidiyle hoşçakalın.

Mehmet PARLAKYİĞİT

Office Apps & Services MVP | Arena Bilgisayar A.Ş'de Microsoft Satış Mühendisi olarak çalışmakta.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.